Ex-borgmästare på Lanzarote erkänner korruption

Den tidigare borgmästaren i Yaiza på Lanzarote, José Francisco Reyes har enligt uppgift erkänt att han beviljat illegala bygglov mot  betalning. Han lär ha tjänat 300.000 euro på korruptionen.

Rättegången närmar "Yates-fallet" på Lanzarote. Foto: Pixabay

Korruptionsfallet berör alla 20 hotell i Playa Blanca, fritidshamnen Marina Rubicon och områdesplanen för Playa Blanca, enligt tidningen Lanzarote Ahora.

Upp i domstol  20:e mars

Rättegången mot Reyes, som är den huvudanklagade, samt flera andra kommunala tjänstemän, börjar i länsrätten den 20 mars.
Reyes lär ha erkänt korruption i ett brev till domstolen, där han sagt att han var medveten om att tillstånd har beviljats ​​i strid med gällande regler och planering och utan att de nödvändiga juridiska och tekniska rapporterna gjordes.

Åklagaren kräver 25 års fängelse för Reyes och att byggloven annulleras. Alla utom marinan upphävdes i förstainstansrätten.

Fick bilar, båt och pengar

Reyes skall ha betalat hela beloppet han fått av projekteringsformorna, 300,173 euro i böter för penningtvätt.
Han skall även ha erkänt att han fick fem bilar, en Toyota RAV4, en Mercedes Benz 200, Saab ESG, en Renault Kangoo och en Toyota Corolla, plus en båt värd 143.480 euro, spasemester till ett värde av 24.500 euro och ett belopp på 50,118 euro som gick till att finansiera en lägenhet i La Laguna.

Registrerad på hans hustru och barn

Allt detta skall ha registrerats i Reyes fru och tre av hans barns namn.

Han skall också ha erkänt att båda dessa familjemedlemmar och andra medåtalade var medvetna om hur tillgångarna erhölls och uttrycker påståeligen ånger och en önskan att samarbeta med åklagarna.

Företagen Sea Sun Lanzarote, Management & Consulting Lanzarote och Acuimar Cachazo skall ha skapats för att ta hand om de olagliga tillgångarna och dölja de verkliga ägandeförhållandena.
Kommunalsekreteraren Yaiza Vicente Bartolomé Fuentes, lär också ha erkänt sig skyldig till korruption i fallet.

Tags