Krävde arrest av fartyg med fiskolja från Västsahara

Ett fartyg med fiskolja som lastades i El-Aaiun i Västsahara arresterades efter påtryckningar från de politiska partierna Equos och Enade Vänstern Canaria när det kom till Las Palmas för att tanka, enligt hamnmyndigheterna.

Key Bay-hamnen i Las Palmas. Foto: Canary Ports

Anledningen till kravet på gripandet är att frakten anses olaglig - enligt en EU-dom den 21 december, är det förbjudet att importera produkter från Västsahara in i EU genom handelsavtal med Marocko.

I detta fall har västsaharierna, som invånarna i Västsahara kallas, getts tillstånd för leverans av olja från Västsahara. Västsahara Resource Watch, en internationell organisation som övervakar naturresurser i Västsahara, flaggade officiellt för att fartyget Key Bay var på väg med fiskoljelast mot Las Palmas.

Guardia Civil genomförde en inspektion av lasten i hamnen i Las Palmas, och bekräftade att det var fiskolja från Västsahara. Fartyget togs inte i förvar, utan fick fortsätta seglatsen till Frankrike.

Enligt det politiska partiet Equos har man meddelat myndigheterna i Frankrike om den olagliga lasten. Fartyget seglar under Gibraltar-flagg.

Ett norskt rederi fick i höstas kritik för att ha tillåtit ett av sina fartyg att transportera sand från Västsahara till Gran Canaria, när stranden anlades på Tauro Beach.

Vest-Sahara

Västsahara, omtvistat markområde vid den nordvästra kusten av Afrika.

252,120 kvadratkilometer med 570,866 invånare (CIA World Fact Book, uppskattning från 2013).

Huvudstaden är Aaiún.

Västsahara var 1884-1975 en spansk koloni under namnet spanska Sahara, senare ockuperat av Mauretanien (slog sig fria1979) samt Marocko.

Befrielserörelsen Polisario deklarerade området självständigt 1976 under namnet Demokratiska Arabrepubliken Sahara Sahrawi (SADR), men har ingen kontroll över området.

Koloniseringen av Marocko har lett till Saharierna är en minoritet i sitt eget land. Marocko har infört ett strikt styre i Västsahara, med omfattande kränkningar av de mänskliga rättigheterna.

FN och den internationella domstolen i Haag har slagit fast det sahariska folkets rätt till självbestämmande.

(Från norsk Encyclopedia)

Tags