Kanarieöarnas president vill sätta press på turistföretagen att skapa fler jobb för kanarier

Ordföranden för Ejecutivo Canario, Fernando Clavijo (CC) uppmanar turistnäringen att bli mer delaktiga i att skapa arbetstillfällen och krävde i första hand branschsamarbete för att säkra att kanariska jobb i första hand blir tillsatta av kanarier.

Turistnäringen måste tänka på kanarierna först, tycker Fernando Clavijo. Foto: CC

Av: Björn Ulfsson redaksjonen@canariajournalen.no

Clavijo gjorde uttalandet under symposiet ”VI Puchero Canario”, som anordnades av turistnäringen och höga chefer inom kanariska myndigheter.

Den nationalistiska ledaren påminde om att Kanarieöarnas ekonomi växer över det nationella genomsnittet  – 6,1% jämfört med 2,6%  för Spanien som helhet. Turismen har för första gången uppnått 9 miljoner utländska besök i slutet av det tredje kvartalet i år.

Samtidigt kan man konstatera att den relativt stora ekonomiska tillväxten inte skapar jobb för lokalbefolkningen i den utsträckning som man skulle kunna önska:

– Jag gör en liten blinkning till företagare  att tänka på kanarierna först. Trots att vi skapar många nya arbetstillfällen, sänker vi idag samtidigt arbetslösheten i långsammare takt än i resten av Spanien. Detta  beror på att vi fortfarande är mer benägna att föra in externa arbetstagare för att fylla de jobb som genereras på Kanarieöarna,  menar  Clavijo.