Ordförande anklagar badparksbyggare på Gran Canaria för försök till lurendrejeri

Borgmästaren i San Bartolomé de Tirajana kommun kastar allvarliga anklagelser mot utvecklarna av den enorma vattenparken Siam Park i  Playa del Ingles grannskap på södra Gran Canaria.

Vattenparken som är påbörjad i El Veril i Playa del Inglés blir en av Europas och världens största. Ill: Loro Parque / Canariajournalen

I ett uttalande i dag, måndag, hävdade borgmästaren Marco Aurelio Pérez att Loro Parque, företaget som bygger ut vattenparken i El Veril, driver med kommunen för att kringgå lagen om stadsutveckling.

Utbrottet kommer efter att utvecklarna förra veckan anklagade kommunen för att försena utvecklingen.

Perez försäkrar att kommunen och de övriga myndigheterna har gjort allt för att projektet skall kunna genomföras och har för avsikt att påskynda processen.

Oaktsamhet

Ändå hävdar han, har Loro Parque management agerat bristfälligt, vågat och även vårdslöst, och säger att de inte kan gå fram "som en elefant i en porslinsbutik".

Han betonar att kommunfullmäktige vill ha den bästa badparken i Maspalomas, men att lagen måste respekteras.

Därför måste parken uppfylla alla de krav som stadslagen ställer på alla som vill bygga i kommunen innan det slutliga tillståndet kan ges .

Den tyska Kiessling-familjen, som står bakom utvecklingsföretaget Loro Parque, hävdade i sin kritik den 26 juni att de nya administrativa hindren från kommunen med kraven för stadsutveckling och förvaltning fördröjer vattenparken så mycket att den kan tidigast öppna om två till tre år.

Kommunen är för närvarande föremål för en lång och detaljerad rapport om projektet och dess arbete, och påpekar alla brister och fel i företagets dokument för stadsplanering och stadsförvaltning som måste åtgärdas innan projektet kan godkännas på sina webbplatser.

Många förseningar

För närvarande, är den första delen av utvecklingsprojektet nästan avslutad: en kanalisering av El Canizo-El Veril Gorge som kommer att leda flodvattnet i det område där parken byggs.

Projektet startades redan 2012, men har stött på ett antal administrativa och juridiska hinder som gradvis har avlägsnats ett efter ett. Nu trodde byggarna att det var grönt ljus hela vägen till mål, men uppenbarligen hade de fel.

Tags