Nej till turistskatt från Kanarieöarnas regering

Kanarieöarnas minister för turism, kultur och idrott, Isaac Castellano, förkastade idag parlamentets förslag att införa en egen turistskatt på Kanarieöarna, delvis för att det är osäkert hur länge de goda tiderna kommer att vara.

Isaac Castellano är Kanarieöarnas turism, kultur och sport minister. Foto: Gobierno de Canarias

Förslaget till turistskatt, eller ekologiskatt, som skulle användas för att finansiera moderniseringen av den offentliga infrastrukturen i samband med turismen kom från oppositionspartierna Nueva Canarias och Podemos. Dessa påpekar att det sätts av för lite pengar för detta ändamål i regionens budget.

Castellano hävdade att en turistskatt skulle ge ett förvrängt intryck av att turistbranschen inte betalar skatter när verkligheten är att sektorn direkt eller indirekt bidrar med 34 procent av Kanarieöarnas skatteintäkter.

Vid parlamentets möte framkom också att den regionala regeringen intensifierar ansträngningarna för att förbättra den lag om uthyrning av fritidshus som kom i maj 2015,  och som har mött mycket kritik.

Fasen för offentligt deltagande har nu slutförts, men ett nytt förslag till proposition finns fortfarande inte.

Castillo sade att den nya lagen bör vara flexibel i förhållande till territorier, eftersom uthyrning av fritidshus inte har samma fördelning eller effekt i alla Kanarieöarnas kommuner. Kommunerna bör därför vara inblandade i utformningen av lagstiftningstexten, betonade han.

Tags