Så reagerar politiker på Kanarieöarna på den spanska regeringens avgång

En krossande korruptionsdom denna vecka mot 29 politiker från högerpartiet Partido Popular, som representerar Spaniens regering, ledde till majoritet för en misstroendeförklaring i dag. Här kan du läsa hur kanariska politiker reagerar på avgången.

Fernando Clavijo (höger), Kanarieöarnas president, har haft för vana att vända sig till Mariano Rajoy (vänster) och högerpartiet PP. Nu måste han tänka om. Foto: Gobierno de Canarias

Den högerorienterade nationalistiska partiet Coalición Canaria (CC) är regeringsparti på Kanarieöarna, och den sittande presidenten, Fernando Clavijo, har vid upprepade tillfällen uttryckt sitt stöd för ett partnerskap med Partido Popular (PP), och samarbetar i årets budget.

Idag säger han till pressen efter ett möte i Las Palmas om den situation som har uppstått att utsikterna har förändrats, och att partiet måste anpassa sig till den nya situationen.

Brett stöd för misstroendeförklaringen

Socialdemokraterna PSOE, som leds av Pedro Sanchez, stödde misstroendeförklaringen med stöd av Vänsterpartiet Podemos Unidos och högerpartiet Ciudadano. Sanchez kommer att ta över PSOE: s premiärministerpost tills ett nyval har genomförts.

PP och PSOE är de två parterna som har förändrats genom åren för att få regeringsmakt i Spanien. Under senare år har de nya partierna Podemos Unidos och Ciudadanos vuxit till starka motståndare.

På Kanarieöarna har CC haft en stark roll under många år och har ofta varit en del av samarbetsregeringar med antingen PSOE eller PP och förbund med PSOE under de senaste valen.
Flera viktiga avtal har nyligen undertecknats mellan staten och regionen Kanarieöarna, och det kan finnas en bli för att sätta dessa i praktiken på grund av regeringsskiftet.

Vill ha samarbete

Kanariska vänsterpartiet Nueva Canarias (NC) uppmanar den nya PSOE-regeringen att samarbeta.

NCs president, Román Rodríguez, begär att avtal om nya statsbudgeten kommer att uppfyllas - här fick partiet förhandlat förhandlade genom ett antal ekonomiska fördelar för Kanarieöarna i utdelning till att stödja PP regeringens budget.

Han begär också att reformen av valsystemet och den ekonomiska regimen på Kanarieöarna (REF) genomförs.

Nödvändig misstro

Rodriguez säger att misstroendeförklaringen mot Spaniens premiärminister Mariano Rajoy var rättvis och nödvändig för domen i Gürtel fallet, som det stora korruptionsfallet mot PP kallas.

Partiet fick svarta pengar i partistöd och dömdes till att betala tillbaka 2,4 miljoner euro.

Mariano Rajoy är den första premiärministern i Spanien som måste avgå efter en misstroendeförklaring sedan demokrati infördes i landet. Misstroendeförslaget stöddes av 180 av de 350 företrädarna i kongressen.

Rajoy besökte Kanarieöarna senast  i maj i år.

PP har kritiserats för korruption i många år. En lång rad PP politiker har under de senaste åren dömts eller anklagats för korruption, särskilt på Kanarieöarna.

Tags