Bergsvägarna öppnas igen på Gran Canaria

Vinden har mojnat temperaturen stiger, nederbörden har minskat och örådet på Gran Canaria har beslutat att öppna de flesta vägarna uppe i högfjället igen från fredag.

De flesta vägarna i Gran Canaria höga berg är öppna idag, men vissa är fortfarande stängda på grund av ras - det arbetas för att rensa vägarna. Vägen mellan Tejeda och Artenara är dock allvarligt skadad och kommer att stängas i veckor, kanske månader, framåt. Foto: Cabildo de Gran Canaria

Örådet uppmuntrar människor som åker upp i bergen att utöva extrem försiktighet - det finns en stor fara för att träd faller över vägarna. Dessutom är det varnat mot stora isklumpar som faller från träden.

Det är fortfarande låg temperatur och fortfarande ligger snö i de högst belägna områdena. Örådet väntar på många människor idag som vill uppleva snön innan den försvinner. Det mobiliseras därför manskap för att ta hand om dirigering av trafik och parkering.

Ändå regnar det med långa köer och mycket trafikkaos, eftersom det är dåligt med parkeringsplatser och smala, smala vägar i bergen. Vägskuldrorna kan också försvagas av vädret.

Stängda vägar

Dessa vägar är fortfarande stängda på grund av ras:

- GC130 från Cruz de los Llanos till Cazadores; vägen som går till Pozo de Las Nieves från GC134; GC135 Los Pechos-området och GC210 mellan Tejeda och Artenara.

Alla andra vägar öppnas för trafik i båda riktningarna. Camping och rekreationsområden är fortfarande stängda till måndag på grund av spill och skador som gör dem olämpliga att använda.

Inga varsel

Idag finns det inga varsel på Kanarieöarna från myndigheterna eller det meteorologiska institutet Aemet. Temperaturerna är uppe i över 20 grader på södra kusterna av Gran Canaria och Teneriffa.

Men strax efter midnatt mättes endast 0,4 grader i Vega de San Mateo och Cruz de Tejeda, båda på Gran Canaria ,och minus 3,8 grader vid 04.20 i Izana på Teneriffa, 2390 meter över havet.

Vinden var uppe i full storm i kasten fredag ikväll i Izana, och full storm i Cruz de Tejeda, där det föll 8,4 millimeter nederbörd till 11 under dagen fredag.

Tags