Fortsatt istäckta bergsvägar på Gran Canaria

Örådet på Gran Canaria meddelar att vägarna i de högsta bergsområdena fortfarande kommer att hållas stängda på kvällar och nätter på grund av is.

Så här såg det ut på Gran Canarias bergsvägar igår. Foto: Cabildo de Gran Canaria

Vägarna öppnas för trafik igen eftersom vart som de anses vara säkra igen.

Det meddelas också att de som korsade hinderna på tisdag och måste därmed måste undsättas från berget, över 40 personer, kan komma att behöva betala för räddningsoperationen och skulle kunna få böter i tillägg.

Guardia Civil varnar för att det kan bli böter på 200 euro för dem som korsar väghindren. Efter klockan 18 på kvällen är alla vägar i högfjället stängda och efter 19 måste alla ha tagit sig ner från bergen.

För dem som reser i de höga bergen när vägarna är öppna under dagen rekommenderar örådet att ha en full tank i bilen, varma kläder, fulladdade mobiltelefonbatterier och matranson.

Det ligger fortfarande ett gulvarsel för snöfall över 1600 meter på Gran Canaria, Teneriffa och La Palma, och starka vindar och lokalt kraftigt regn rapporteras.

Den lägsta temperaturen som uppmättes igår på Kanarieöarna av Aemet väderinstitut var minus 5,3 grader i Izaña och i Grain Canaria 0 grader i Vega de San Mateo.

Den högsta temperaturen hade Fuencaliente i La Palma med 22,1 grader, och på Gran Canaria Maspalomas i söder med 20,3 framför Puerto Rico i sydväst med 19,6 grader.

Mest blåsigt var det i Izana med 120 kilometer i timmen i vindkasten.

Mest nederbörd hade också Izaña med 40 millimeter före Cruz de Tejeda på Gran Canaria med 31,6 millimeter.

I söder och sydväst på Gran Canaria  kom det knappast någon nederbörd som gick att registrera igår, och det var inte heller särskilt kraftig vind.

Tags