Över tolv miljoner euro i trafikböter på stora vägar på Kanarieöarna 2017

Trafikverket i Spanien, DGT, drog in cirka 12,5 miljoner euro i trafikböter på Kanarieöarna under 2017. 29 procent, drygt 3,6 miljoner euro, kom från hastighetsöverträdelser registrerade av tolv permanent installerade radarkameror längs vägarna.

Skylt som varnar för trafikövervakning på Gran Canaria. Foto: Hugo Ryvik

Fyra av dessa radar som DGT har på Kanarieöarna är installerade på Gran Canaria, fyra på Teneriffa, två i Fuerteventura, en i Lanzarote och en på La Palma. År 2017 drog dessa in 1,4 procent mer i böter än under 2016.

Hastighetsövervakningen är tydligt markerade med skyltar, men många förare blir ändå tagna för fortkörning.

Översikten över trafikböter publiceras en rapport som nyligen publicerats av Kanarieöarna i en regional sammanslutning av bilhandlare, Fredica.

2004.000 trafik förseelser behandlades 2017 på Kanarieöarna.

55 procent inträffade i provinsen Las Palmas, som inkluderar, Kanarieöarna, Fuerteventura och Lanza, och 45 procent i provinsen Santa Cruz de Tenerife, som även omfattar La Gomera, La Palma och El Hierro.

12 miljoner euro är inte summan av böter, bara den del som trafikverket tar in genom övervakning av större vägar:

Det uppskattas i rapporten att mer än två tredjedelar av brotten mot vägtrafiklagen sker i tätbefolkade områden, där det är varje kommun som ålägger böterna.

När dessa siffror ingår, beräknar Fredica att de totala böterna når över 30 miljoner euro, men det finns inga exakta siffror för detta. Enbart Las Palmas kommun  skrev ut böter för cirka 12 miljoner euro förra året.

Tags