Pressade bilen mellan cyklister - tagen på flygplatsen för oaktsam körning

Polisen stoppade i veckan en 78-årig tysk turist som planerade att flyga hem från Gran Canaria flygplats, på grund oaktsamhet vid körning med hyrbil.

Her presser leiebilen seg mellom syklistene. Foto: Skjermdump fra filmklipp på You Tube

Bakgrunden är att två cyklister cyklade längs vägen GC-505 på El Cercado de Espino mellan Soria och El Pajar sydväst på Gran Canaria.  Den 24 november släpptes ett filmklipp på sociala medier. Filmen visar en bil nära att döda några cyklister.

Se filmklippet här

Föraren pressar på i  hög hastighet mellan två par cyklister som cyklar i båda riktningarna på vardera sidan av den smala vägen. En av cyklisterna drog sista minuten in armen för att inte drabbas av bilen.

Minimiavstånd är 1,5 meter

Vägtrafiklagen i Spanien anger att man ska hållas minst 1,5 meter säkerhetsavstånd till cyklister.

Trafiken fick kännedom om videon och började undersöka. De fick reda på att det fanns en hyrbil som skulle återlämnas till uthyrningsföretaget vid flygplatsen klockan 13 den 26 november. När mannen kom fram med bilen möttes han av polisen.

Filmsnutt av cyklister på smala vägar på Gran Canaria

Efter att ha tittat på filmklippet ska mannen ha erkänt förhållandet och betalt böter på 500 euro på plats.

Skyddade cykelvägar

GC-505 är en av de skyddade cykelvägarna på Gran Canaria.

Andra etablerade cykelvägar är GC-504 mellan Maspalomas och Ayuagures och de delar av GC-500 som går mellan Juan Grande och Taralajillo, Pasito Blanco och Arguineguin och Arguineguin och Glorieta de Tauro.

Trafikkommissionen i Spanien, DGT, presenterade en lista över 137 skyddade cykelleder i landet i juli. På den här vägen är det särskild trafikövervakning av trafikbeteenden som kan hota cyklister.

67 cyklister dog förra året

Fram till juli i år hade 28 omkommit på landsvägar skred i Spanien, och 2016 var antalet 40, liksom 27 i städerna. Den ökade övervakningen längs cykelvägarna är ett banbrytande initiativ både i Spanien och i EU.
Under månaderna juli och augusti finns det ett extra parti trafikpolis som följer rutterna.

Enligt DGT är  inte Spanien ett särskilt farligt land att cykla i och olycksfrekvensen är inte högre än i andra EU-länder. Cykelvägar som är definierade för extra skydd väljs i samråd med cykelklubbar, cyklistföreningar, institutioner och andra myndigheter utanför DGT.

DGT driver också informationskampanjer för att påminna bilister om säkerhetsavståndet på 1,5 meter för cyklister.

Tags