Nya vägtrafikregler och ny trafikövervakning i Spanien i år

Nya vägtrafikregler och regler för EU-kontroll samt nya sätt att övervaka trafiken introduceras under året i Spanien, enligt uppgifter på trafikverkets webbplatser. Datumet är ännu inte bestämt. Här är en översikt över nyheterna.

Bilväg på Gran Canaria. Foto: Hugo Ryvik

Förare som tas för att köra oaktsamt eller som testar positivt för droger eller alkohol förlorar poäng på körkortet. Vid repetition kan körkortet permanent återkallas.

Konstitutionsrätten kan avgöra om drogproven är korrekta i fall där föraren inte visar symptom på att vara påverkad.

Trafikövervakning från luften

Åtta Pegasus-helikoptrar som övervakar spanska vägar får kameror som kan mäta fordonshastigheter upp till 300 meters höjd.

Flygplan som övervakar trafiken kommer att få fotografiska system som för närvarande testas.

Trafikverket kommer förmodligen att övervaka trafiken med drönare som kan nå en hastighet på 100 kilometer i timmen och flyga upp till 4000 meter högt.

EU: s kontroll

Från och med 20 maj kommer förändringar i EU-kontrollerna att ske, bland annat där du kan välja vilket kontrollcenter du vill ha uppföljningskontroll efter att ha fått brister i den första kontrollen.

Fordon som importeras till Spanien behöver inte längre genomgå en fysisk teknisk inspektion av fordonen, endast dokumentkontroll.

Kontrollstationerna är bättre utrustade med bland annat diagnostiksystem för bilar tillverkade efter 2006.

Priset på EU: s kontroller kommer sannolikt att öka på grund av deras bredare omfattning.

Veteranbilsgränsen höjs

Från och med detta år anses fordon som är minst 30 år gamla som historiska - tidigare var gränsen 25 år för att få kallas veteranbilar.

Förbrukning och utsläpp

Från och med september kommer nya gränser för konsumtion och utsläpp från fordon,  samt en ny mätmetod, att införas.

Tags