Bygger ny tillfartsväg till Guayadeque-ravinen i Agüimes

Agüimes kommun har beslutat att bygga en ny tillfartsväg till Guayadeque-ravinen, en känd utflyktsplats för både turister och bofasta, för att undvika trafik genom Agüimes smala stadsgator.

Agüimes stad. Utkanten av Guayadeque-ravinen visas i den nedre delen av bilden. Vägen upp längs den inledande delen av dalen löper längs kanten av ravinen på Aguimes sidan, och den nya omfarten syns i högra kanten av bilden. Foto: Hugo Ryvik

Guayadeque är en smal och frodig ravin, mycket naturskön, mest känd för sina många grottbostäder, flera grott-restauranger, ett grottkapell och ett museum. Den bildar en klyfta mellan Agüimes och Ingenio kommun på södra Gran Canaria.
 

För mycket trafik genom Gamla Stan 

Idag leds trafiken till Guayadeque genom några smala gator i Agüimes, som inte är byggda för att tåla en så stor och tung trafik . Många av turisterna reser även med buss till Guayadeque och de gamla gatorna riskerar att kollapsa.

Nu kommer det att bygga en ny omfart som kommer att gå utanför centrum, med början i närheten av korsningen av väg GC-551 mot Corralijos och GC-550 mot Santa Lucia, förbi kyrkogården och väg GC-103, som leder vidare till Guayadeque, ett kort avstånd utanför centrum, enligt ett uttalande från kommunen.
 

Dubbelriktad trafik

Det blir med andra ord en ny tvärförbindelse mellan två befintliga vägar.

Anslutningen skall bli tillräckligt bred för trafik i båda riktningarna. Det kommer att byggas utrymme för parkering längs vägen i en riktning och nära stadens auditorium, och vägen kommer att kunna användas även av fotgängare.

Budgeten för vägprojektet är drygt två miljoner euro.

Guayadeque

Foto: Hugo Ryvik

Tags