Snöfria bergsvägar, men fortfarande stor rasfara på Gran Canaria

Temperaturen har stigit något på Gran Canaria, och regnet igår gjorde bergsvägarna is- och snöfria igen. Örådet i Gran Canaria har därför öppnat vägarna idag, skriver de i ett pressmeddelande.

Snøfri fjellvei på Gran Canaria i formiddag. Foto: Cabildo de Gran Canaria

Örådet varnar dock för fortsatt stor rasfara på vägarna. Igår och i förrgår inträffade det flera ras, och på vissa ställen föll enorma stenar på vägen.
Det är fortfarande kallt och fuktigt och mycket vind i bergen.

Nederbörd motsvarande en månad

Nederbörden som kom i bergsområdena och norr på ön från 29 januari till fredag ​​2 februari är enligt uppgift  likvärdig med en månads normal nederbörd.

Statens väderinstitut Aemet har etablerat en gul varning för vind och vågor på Kanarieöarna under lördagen. Vindvarningen gäller främst nordväst, nordost, sydost och särskilt bergskedjor, där det kan blåsa upp till full storm.

Skitväder i bergen, ok vid kusten mot söder

Över 500 personer arbetade för att bevara säkerheten för människor i det bergiga områdena på Gran Canaria medan stormen varade. På fredagen var det åska, extremt hagel, ösregn och starka vindar.

Samtidigt var det växlande molntäcke med mycket solsken och cirka 20 grader under dagen söder och sydväst om Gran Canaria, cirka 14 grader tidigt på morgonen.

Den lägsta temperaturen, plus 2,1 grader, hade bergstaden Vega de San Mateo klockan 05.10.

I de bergiga områdena var det en storm i vindkasten igår. Vega de San Mateo fick 39 millimeters nederbörd, Tejeda 36,6 och Valleseco 27,8.

På Teneriffa var det San Cristobal de La Laguna som fick mest (28 millimeter).

Och på kusten på södra sidan av Gran Canaria? Noll millimeter nederbörd registrerades i Puerto Rico och i Maspalomas. Vinden var som mest  en frisk vind i de starkaste byarna.

Kan bli ny snö igen nästa vecka

Aemet rapporterar instabilt väder i sju dagar framåt med regnskurar och växlande molntäcke varje dag. Dessutom möjligheter till nytt snöfall i bergen på måndag, onsdag och torsdag.

Temperaturen är oförändrad på upp till cirka 20 grader om dagen och 10-14 på natten i de varmaste områdena på kusten i söder och 2-6 grader kallare under dagtid på höglänta områden i inlandet.

I Las Palmas 17-19 grader under dagtid och 12-14 på natten.

Tags