Miljökrav på stoppad turismsatsning

Miljöorganisationen Ben Magec kräver att Gran Canarias utvecklingsplaner för turismen omedelbart läggs på is.

Strand og hoteller i Puerto Rico på Gran Canaria.

Puerto Rico på Gran Canaria, en välutvecklad turistort med många bäddar.

Utvecklingsplanen för Gran Canarias öråd från 2022 gör det möjligt att utveckla över 129 000 fler bäddar för turister. Det är detta som organisationen vill frysa.

Kräver ny turismmodell

Ben Magec är en av många organisationer som låg bakom stora demonstrationer mot ökad massturism på Kanarieöarna den 20 april.

Det påpekas att både den kanariska regeringen och turismnäringen har medgett att turismmodellen måste förändras.

Organisationen hävdar att utvecklingsplanerna på Gran Canaria står i konflikt med detta.

Ben Magec och demonstranterna är inte motståndare till massturismen i sig, men de efterlyser en ny turismmodell som inte bygger på oändlig tillväxt, och som gör att mer av det välstånd som skapas kommer medborgarna till godo.

Fattigdomen är utbredd på Kanarieöarna, även om turistmntäkterna för närvarande är mycket stora för företagen.

Löfte om en ny modell

Kanarieöarnas president Fernado Clavijo uppgav i förra veckan att en reviderad turismmodell kommer att finnas tillgänglig i oktober.

Uppdrag, arbetsgrupper och utredningar har initierats för att ta itu med hur framtidsmodellen ska utformas.

Hotar skyddad natur

Ben Magec hävdar att en utveckling enligt planen kommer att skada naturen på Gran Canaria, som hittills har varit relativt skyddad från massturism.

De påpekar att Gran Canarias öråd hävdar att de främjar en ekologiskt hållbar utveckling och att stora utvecklingar inte är i enlighet med detta.

Ben Magec talar för konsortiet bakom demonstrationerna den 20 april.

Konsortiet är också kritiskt till planerna på en järnväg mellan Las Palmas och Maspalomas, en planerad vattenpark vid Playa del Inglés och ett vattenkraftverk, Salto de Chira.

Översättning: Thomas Nilsson thomas.nilsson@canariajournalen.se

Bli en privat sponsor du också! Canariajournalen har valt att ha allt innehåll utanför betalväggar och finansierar sin drift med annonser och privata sponsorer, utan prenumeration eller pressstöd. Det kostar pengar att driva kvalitetsjournalistik, och du kan hjälpa oss att bli ännu bättre: Bli sponsor, Vipps eller Swish en valfri slant pengar: Vipps: 95 74 94 69. Swish: 070 2314 263. Tack på förhand för ditt stöd !