Puuhh..! Ny omgång hetluft på gång

Efter två dagars vilouppehåll med nästan normala temperaturer rapporteras en ny omgång hetluft på Kanarieöarna den här veckan.

Høye temperaturer på Kanariøyene denne uken også.

Värmeprognos 23 till 25 juli.

Kanarieöarnas hälsodirektorat har i dag utfärdat en röd, orange och gul värmevarning för 14 kommuner på Gran Canaria, Teneriffa och El Hierro från tisdagen den 23 juli till fredagen den 25 juli.

Rött på Gran Canaria

Röd varning (hög risk) gäller i kommunerna Aguimes, Mogán, San Bartolomé de Tirajana, Santa Lucia de Tirajana, Tejeda, Valsequillo och Vega de San Mateo på Gran Canaria.

Orange varning (medelhög risk) gäller Artenara, Ingenio och Santa Brigida på Gran Canaria samt Candelaria och Santa Cruz på Teneriffa.

Gul varning (låg risk) gäller för La Orotava på Teneriffa och El Pinar på El Hierro.

Varning från Aemet också

En varning för höga temperaturer har också utfärdats av Spaniens nationella meteorologiska institut, Aemet, från och med onsdagen.

Institutet rapporterar temperaturer som återigen kan överstiga 36-37 grader söderut, västerut, österut och i högre områden på Gran Canarias inland på onsdag och torsdag.

På Fuerteventura, La Gomera, La Palma och södra, västra och östra Teneriffa rapporteras temperaturer som kan överstiga 34 grader.

Sannolikheten för att det ska vara så varmt anges till 40-70 procent.

41 grader i fjällen

I bergskedjan Las Tirajanas på södra Gran Canaria, som ofta är bland de varmaste områdena på sommaren, spår Aemet 38 grader på tisdagen och 40-41 grader på onsdagen och torsdagen. Temperaturen väntas sedan sjunka till 38, 36 och 32 grader fredag-söndag.

Dessa värmetemperaturer är allt annat än idealiska för ansträngande vandringar, cykelturer eller andra motionsaktiviteter. Stränderna och poolerna kommer förmodligen att vara packade med människor som vill svalka sig.

Temperaturfall i slutet av veckan

Från och med nästa söndag, den 28 juli, visar väderprognosen att temperaturen kommer att sjunka tillbaka till det normala igen.

Söndagen den 21 juli hade temperaturen sjunkit från 3-4 grader till 30-35 grader vid Aemets mätstationer på de varmaste platserna i bergsområdena på södra Gran Canaria, efter att ha legat nära 40 grader under fredagen och lördagen och nådde en topp på 42,8 grader i Tasarte på västra delen av ön.

På måndagen uppmättes över 36 vid en mätstation i Las Tirajanas.

I norr och på låglandet längs syd- och östkusten har det varit mycket lägre temperaturer än på hög höjd, vilket väderprognosen också indikerar under de kommande dagarna.

Översättning: Thomas Nilsson thomas.nilsson@canariajournalen.se

Bli en privat sponsor du också! Canariajournalen har valt att ha allt innehåll utanför betalväggar och finansierar sin drift med annonser och privata sponsorer, utan prenumeration eller pressstöd. Det kostar pengar att driva kvalitetsjournalistik, och du kan hjälpa oss att bli ännu bättre: Bli sponsor, Vipps eller Swish en valfri slant pengar: Vipps: 95 74 94 69. Swish: 070 2314 263. Tack på förhand för ditt stöd !

Tags